ABAKO
ABAKO

Abako(Apparatebau A.G. Kracker & Co.)is een historisch motormerk uit het Duitse Neurenberg van Samuel Felix Weikersheimer.


Het merk produceerde tussen 1923 en 1925 motorfietsen met een 129 cc tweetaktmotor en een Sturmey-Archer-versnellingsbak.

Het door Abako zelf geconstrueerde blokje was redelijk vooruitstevend en had al drie spoelpoorten en een vermogen van 2,6 pk.

Er werd ook een 119 cc versie geproduceerd.

De zeer lichte constructie van 55 kg samen met geavanceerde details, zoals kettingaandrijving naar het achterwiel en trommelrem in het voorwiel, zorgden voor opmerkelijke racesuccessen

Hans Gradl uit Neurenberg won in 1925 in de driehoeksreis in het Ertsgebergte op de Marienberger-driehoek achter Walfried Winkler (DKW) de tweede plaats in de klasse tot 175 cc en de Ronde van Duitsland . Op de Solitude van Stuttgart haalde hij zelfs de overwinning in de klasse tot 175 cc.


De hoofdactiviteit van Abako was echter de in licentie gegeven productie van de Cockerell-motorfietsen uit Munchen, die tot 1924 in Neurenberg werden vervaardigd.

Het eigen model moest ook worden beeindigd met het stopzetten van de licentieproductie.


Na het faillissement in 1925 nam Johann Adam Vogler het bedrijf over.

Vogler was ook de producent van de Javon motorfietsen. Hij veranderde maar weinig aan de motorfietsen en de productie ging tot 1929 verder in Neurenberg onder naam van het merk Javon.

In principe was Javon echter een gemodificeerde Abako.