ABC
ABC logo
ABC

De All British Engine Company Ltd. uit Londen werd in 1912 opgericht door Ronald Charteris en in 1920 gewijzigd in ABC Motors Ltd.
Verschillende Britse motorfirma's zijn begonnen met de naam "ABC", inclusief Sopwith.

Ronald Charteris, heeft Granville Bradshaw bij de oprichting van De All British Engine Company Ltd. als hoofdontwerper in dienst genomen.
Bradshaw had in het jaar ervoor een succesvolle vlucht gemaakt met een door hem zelf ontworpen vliegtuig dat door Star in Wolverhampton was gebouwd.
Voor ABC ontwierp hij een groot aantal stermotoren, in 1912 kon men al vliegtuigmotoren van 30, 60 en 100 pk leveren.

Vanaf 1913 produceerde ABC motorfietsen.

In 1918 maakte ABC een motorfiets met een 400 cc platte luchtgekoelde tweecilinder boxermotor, enkele jaren voordat BMW het ontwerp aanpaste.
In 1926 vocht Granville Bradshaw de toepassing, van zijn gepatenteerde langs geplaatste boxermotoren, door BMW aan.
 

ABC had altijd een nauwe band met het Sopwith-vliegtuigbedrijf. Ze waren allebei op Brooklands en in 1912 had een Sopwith met een ABC-motor die door Harry Hawker was ingevlogen, de Michelin-Endurance prijs gewonnen.

In december 1918 werd aangekondigd dat ABC de rechten voor productie en verkoop van motorfietsen had overgedragen aan Sopwith Aviation Co Ltd., waardoor Granville Bradshaw van ABC Motors zich kon concentreren op het ontwerp.

In 1920 werd een nieuw bedrijf, ABC Motors (1920) Ltd., opgericht om vliegtuigmotoren, lichte auto's en motorfietsen te maken, allemaal met een platte luchtgekoelde tweecilinder boxermotor ontworpen door Bradshaw.

ABC Skootamota
De Skootamota uit 1919 was een door Granville Bradshaw ontwikkelde gemotoriseerde step gebouwd door Gilbert Campling Ltd. en verkocht als de ABC Skootamota.
De Skootamota handelde goed en was zeer stabiel ondanks kleine wielen.
De 123 cc-motor met één cilinder bevond zich boven het iets grotere achterwiel die werd aangedreven door een ketting. Daarboven weer een tankje en ervoor een eenpersoons zadel.
Je kon even gemakkelijk op het plankje blijven staan, wat voor postbodes en telegrambestellers ideaal was.
Vroege Skootamotas hadden motoren met uitlaat overlaat (EOI), maar na 1920 OHV-motoren. De Skootamota had externe samentrekkende bandremmen op beide wielen. Het zadel en de ruime treeplanken gaven de rijder comfort.
De Skootamota, snel nagebootst door concurrenten, had een topsnelheid van slechts 15 mph (24 km / h). De productie van de ABC Skootamota duurde van kort na de Eerste Wereldoorlog tot 1922. Na 1923 werd het model niet alleen onder verantwoordelijkheid van Gilbert Campling geproduceerd (waarschijnlijk door de Selsdon Aero and Engineering Company) maar ook als Gilbert Campling Skootamota verkocht.

Sopwith 390 cc
In 1919 presenteerden beide bedrijven samen de Sopwith 390 cc een motorfiets met een luchtgekoelde langs geplaatste kopklep-boxermotor tijdens de jaarlijkse Motor Cycle Show.
Het was een bijzonder modern ontwerp, met voor- en achtervering met bladveren, trommelremmen, een wet-sump smeersysteem, vier versnellingen en het was ook een van de eerste motorfietsen met een dubbelzijdig wiegframe.
De machine had geen startmechanisme, maar moest worden aangefietst of aangelopen. Voor een dergelijke motorfiets zou cardanaandrijving nu logisch zijn, maar in 1919 was die nog niet in zwang, waardoor het prototype en ook het definitieve model kettingaandrijving kregen.

ABC 400 cc
Geproduceerd tussen 1919 en 1925, de ABC 400 had een 398 cc horizontaal tegenover elkaar liggende tweecilinder overhead-klep viertakt motor, vierversnellingsbak met een H-poort en was uitgerust met een geavanceerde (voor die tijd) carburateur van Claudel- Hobsob dit geeft een topsnelheid van 70 mph (110 km / h).
De ABC 400 werd in 1919 onder licentie gemaakt door de Sopwith Aviation & Engineering Co in Kingston-upon-Thames, maar hij werd onder de merknaam "ABC" op de markt gebracht.
Dat was nodig om de 3.500 werknemers daar aan het werk te houden, nadat de vliegtuigbouw na het einde van de Eerste Wereldoorlog sterk was gedaald.
Er werden er 2.200 geproduceerd. Latere modellen hadden een verbeterde aandrijving van de kleppen, een verbeterde versnelling, snelheidsmeter en elektrische verlichting.
Men kon ze ook als zijspancombinatie kopen.
De verschuiving van het produceren van vliegtuigen naar het maken van motorfietsen was moeilijker dan had ABC verwacht. De ABC motorfiets bleek echter veel te duur en onbetrouwbaar, hun kosten - en prijzen waren hoger dan die van de nieuwe concurrenten die na 1920 ontstonden, waardoor Sopwith in moeilijkheden kwam na garantieclaims van klanten.
Het bedrijf stopte met het produceren van motorfietsen na 1923 vanwege de concurrentie van goedkopere fabrikanten en werd overgenomen door Gnome et Rhone in Parijs.

Zo ontstond de Societe Francaise des Moteurs A.B.C. In 1924 verdween de merknaam ABC ook in Frankrijk van het toneel toen deze machines Gnome et Rhone gingen heten.

ABC 500 cc
De Franse fabrikant Gnome & Rhone produceerde tot 1925 onder licentie een verbeterde 493 cc-versie van deze machine. Tussen 1920 en 1924 produceerden ze meer dan 3.000 van het 'Franse' ABC, maar relatief weinig hebben het overleefd.

Er bleef enige ABC productie tot 1925 in Duitsland bestaan. Een ander bedrijf dat ABC heette, niet verbonden met Charteris of Bradshaw, produceerde tussen 1922 en 1924 247 cc en 269 cc motorfietsen met Villiers- motoren in Birmingham.