Aderdale
Aberdale

Aberdale is een historisch Brits motorfietsmerk.

De Aberdale Cycle Company werd opgericht in 1919 door de vader van Joseph en Leslie Levy.
Joseph kwam op 14-jarige leeftijd bij het bedrijf werken en verkocht een paar jaar later fietsen vanuit een kruiwagen. Hij werd verkoopmanager toen hij nog maar 23 was. In 1941 werd Joseph benoemd tot Managing Director.

Het bedrijf concentreerde zich op populaire fietsen. In 1934 verhuisde het naar een nieuw modern gebouwde Bridport Works in Edmonton, Londen en verwierf het ook de Bown Manufacturing Company van William A.R. Bown.
Bown's persoonlijke expertise lag in engineering en de gebroeders Levy gaven er de voorkeur aan hun energie te richten op de commerciële aspecten van het bedrijf.

Tegen 1936 had het bedrijf een assortiment van 50 fietsen op de Olympia Show.

De naam Bown was al gevestigd als kwaliteitsmerk en fietsen zoals de Bown Xtralite werden geproduceerd in 1937.
De naam Bown werd gebruikt door Aberdale en verschillende motorfietsen werden geproduceerd onder dit merk tot in de jaren 50.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopte de commerciële productie omdat het bedrijf zich engageerde voor de productie van oorlogsmateriaal, waaronder kleine stroomaggregaten voor gebruik in vliegtuigen.

Na de oorlog bloeide de vraag naar economisch, persoonlijk, gemotoriseerd vervoer op.
Met behulp van de technische expertise van Bown op het gebied van motorfietsproductie lanceerde het bedrijf in maart 1947 de Aberdale Autocycle.
De Autocycle werd aangedreven door een 98cc Villiers Junior de Luxe-motor, een tweetaktmotor die een koppeling had maar geen versnellingen. Bovendien was er een versie met een 123 cc Villiers. Ze waren ook uitgerust met Duitse Sachs tweetaktmotoren.
Het was een typische machine voor die tijd, het bevatte een aangepaste toolkit en een Smiths snelheidsmeter die de machine in het hogere segment van de markt plaatsten, zeker in vergelijking met hun gebruikelijke hoog volume producten. Er is één speciale machine gemaakt, geverfd in helder post rood, in een poging een contract bij de Royal Mail te krijgen; het zag er zo goed uit dat een beperkte oplage werd aangeboden als een alternatief voor het traditionele zwart met gouden biezen.
Joseph Levy toerde destijds door Noord-Amerika en promote zowel de Autocycle als de Gresham Flyer kinderfiets van het bedrijf. Minder dan 2.000 Autocycles werden uiteindelijk in totaal geproduceerd tot 1948.

Er werden ook andere lichtgewicht motorfietsen gebouwd tussen 1946 en 1959 in hun fabriek in Londen en in Wales. De Gebruikte motoren waren 98cc en 123cc Villiers- eenheden en Sachs tweetaktmotoren.
.1947 Aberdale 98 Autocycle
.1949 Bown auto-roadster
.1951 Bown 1F
.1952 Bown "Tourist Trophy"
.1955 Bown "50"  

Eind 1948 kondigde Villiers de introductie van hun 2F- motor aan;
Aberdale begon zijn cyclus opnieuw te ontwerpen om plaats te bieden aan de nieuwe motor met een prototype op de Earls Court Show in november 1948.
De nieuwe machine is echter nooit uitgekomen.
In 1949 kreeg het bedrijf een fabriek in Llwynypia, Wales onder Advanced Factories Scheme van de overheid. William A.R. Bown werd belast met de ontwikkeling van de nieuwe productiefaciliteit, waardoor de onmiddellijke ontwikkeling van de 2F-machine werd vertraagd.
Het duurde tot 1950 voordat een 2F-aangedreven machine op de markt kwam als de Bown Auto-roadster opnieuw met Bown als merk met de bijnamen Hand gebouwd en sinds 1860.
William Bown bleef motorfietsen ontwikkelen voor het bedrijf dat de Bown 1F uitbracht in 1951. Circa 3.000 Autocycles werden geproduceerd.

In 1952 werd een 122cc-motorfiets met motor van Villiers geïntroduceerd. Het werd ook op de markt gebracht onder het merk Bown en ook gebouwd in de fabriek in Wales. Er werd geracet op het eiland Man TT, waardoor het op legitieme wijze kon worden vernoemd als de Bown "Tourist Trophy”. Er wordt aangenomen dat slechts 200 machines zijn gebouwd.

In 1954 kelderde de verkoop voor Aberdale, samen met andere Autocycle-fabrikanten, toen de markt voor Autocycles instortte. Hoge productiekosten van hun gemotoriseerde producten droegen bij aan de moeilijkheden van het bedrijf en in de winter van 1954/55 werd de fabriek in Wales gesloten. Tegen die tijd werden de productlicenties van het bedrijf geleidelijk overgedragen aan de British Cycle Corporation.

Het bedrijf hinkte op de bouw van een Duits gefabriceerde bromfiets.
In 1955 maakte het Bown merk zijn definitieve verschijning op de Earls Court Show met een Zweirad Union bromfiets met het merk Bown erop aangebracht, aangedreven door een Sachs 49cc motor genaamd de Bown “50”. De machines zijn vervaardigd in Duitsland en geassembleerd in de fabriek in Edmonton, hoewel kleine aanpassingen mogelijk zijn toegevoegd in Londen. De laatste bromfiets verliet de fabriek in 1958 hoewel ze op de verkooplijsten bleven verschijnen totdat alle voorraden in 1959 waren opgeruimd. [7]

Het bedrijf sloot formeel begin 1959 toen de fabriek in Edmonton werd gesloten en de resterende activa werden overgedragen aan de British Cycle Corporation in Handsworth, Birmingham. Aberdale bleef tot 1976 een dochteronderneming van Raleigh.

De gebroeders Levy, William AR Bown en voormalige collega's uit Aberdale richtten Trusty Manufacturing Co. Ltd op om scooters en fietsen voor kinderen te produceren.