Gas Gas
Gas Gas logo
Gas Gas

Gas  Gas is een Spaans merk van motorfietsen.

In 1971 richtten Bultaco- fabrieksrijder Narcis Casas en Josep M. Pibernat een motor- en accessoire winkel op voor proefsporten
De ervaringen opgedaan door Casas in de sport vloeiden uiteindelijk in 1985 uit in de constructie van de proeffiets Halley 327 A, hierna werd Gas Gas is in ca. 1985 opgericht.
Het bedrijf begon als Bultaco-dealer, later werden Italiaanse SWM’s geïmporteerd.
Toen SWM net als Bultaco failliet ging begon Gas Gas in 1987 zelf met groot succes trialmotorfietsen te maken.

Men gebruikte hiervoor de fabriek van Ignacio Bulto, die het merk Merlin tot die tijd had geproduceerd.
Gas Gas gebruikt eigen motorblokken, maar ook blokken van Cagiva en TM Een meerderheid van de Gas Gas-modellen worden nog steeds met de hand gebouwd in de gasgasfabriek in Salt (bij Gerona ), in Catalonie.

Betekenis van de naam
De naam Gas Gas betekent letterlijk "gas geven" (versnellen, gas geven, gas geven - sneller gaan.) De oprichters van Gas Gas hebben soms twijfels geuit over de gekozen naam, omdat die naam voor verwarring zorgt buiten Spanje. Anderen grapten dat Gas Gas zo goed is dat ze twee keer moeten noemen. De slogan "Gas Gas = Fast Fast" werd gebruikt door de Amerikaanse importeur, Gas Gas North America, van 1999-2002 om mensen te helpen de unieke naam te begrijpen.

Gasfietsen zijn momenteel leverbaar in veel landen in Europa en de rest van de wereld, waaronder Australie, Nieuw-Zeeland, Canada, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Modellen

Enduro / off-road
In 1990 presenteerde Gas Gas het model GT. Voor het eerst werden een delta-boxframe en een upsidedown-vork geïnstalleerd in een testmachine. Dit model werd met succes gebruikt in competitieve sporten en was een bestseller.

In 1992 begon de productie van modellen voor Enduro-sport. Ten eerste waren dit motorfietsen in de 125 cc en 250 cc tweetaktklassen.

Van 1993 tot 1996 werden motoren door TM gebruikt voordat u overschakelt naar zelfontwikkelde motoren.

In de zomer van 2000 startte het bedrijf met een ambitieus uitbreidingsproject, waaronder de bouw van een nieuwe moderne fabriek in Salt (bij Gerona ), in Catalonie. Na ongeveer tien maanden werken opende de nieuwe fabriek op 2 mei 2001 officieel haar deuren en de eerste motorfiets uit het nieuwe tijdperk van Gas Gas kwam uit haar hoofdassemblagelijn: een tweetakt Endrocross 250.

De nieuwe fabriek is gebouwd op een oppervlakte van meer dan 8000 vierkante meter, het ging om een investering van 5.600.000 euro en biedt werk aan 150 mensen.
De productie is gestegen tot circa 70 tot 100 eenheden per dag, er werden ongeveer dertig eenheden per dag geproduceerd in de fabriek in Fornells de la Selva, vorige locatie van de fabriek. De maximale jaarlijkse productiecapaciteit van de nieuwe fabriek wordt geschat op 35.000 eenheden per jaar.

In 2002 werd de eerste Enduro-motorfiets met een elektronisch injectiesysteem gepresenteerd.

De Gas Gas EC 200 word gebouwd in 2003

De Gas Gas MC 250 Motocross bike word gebouwd in 2005

Terwijl de EC ("Endurocross") en MC (motorcross) -modellen wereldwijd worden verscheept, heeft Gas Gas gespecialiseerde modellen vervaardigd voor de off- roadmarkt in de Verenigde Staten. De XC ("Cross Country" geproduceerd van 1999-2002) en de DE ("Dealer Edition" geproduceerd uit 2002-2006) modellen waren succesvolle pogingen om het product aan te passen aan de Amerikaanse markt.

De FSE en FSR zijn de brandstofinjectie, viertakt Enduro- fietsen die lijken op de EC- modellen.


Vóór 2007 vertegenwoordigde elke kleur op de EC- modellijn de cilinderinhoud van de motor.

Geel - 125 cc en 200 cc.
Rood - 50 cc, 250 cc, 400 cc en 450 cc.
Blauw - 300 cc, 450 cc.

In 2007-2009 werd het bedrijf gestandaardiseerd naar de kleur rood voor alle cilinderinhouden en modellen.

Vanaf het modeljaar 2010 zijn alle standaard EC-modellen zwart met rode en witte accenten. De editie "Six Days" gebruikt witte kunststoffen met rode, gele en zwarte accenten.
De "Racing" -modellen zijn wit met zwarte en gele accenten.

Trials
De TXT- modellen zijn specifiek ontworpen voor trial rijden. De TXT- testmodellijn gebruikte ook een vergelijkbare kleurcode voor de EC- lijn.
Er werden circa 14.000 eenheden geproduceerd, waarvan ongeveer 10.000 voor de export bestemd waren (vooral Frankrijk, Groot-Brittannie, Italie, Japan, de Zuid-Amerikaanse kegel en Duitsland).

Quads

2005 Gas Gas Wild HP240 Quad
De gas- quads van Gas Gas zijn bekend van het merk Wild HP en zijn verkrijgbaar in tweetakt- en brandstofinjectie-viertakt modellen.

Vóór 2007 waren de Wild HP- quads verkrijgbaar in blauw of rood, ongeacht de verplaatsing. Vanaf 2007 is de Wild HP- lijn gestandaardiseerd naar zwart.


In 2014 werd de fusie met de trial motorfietsfabrikant OSSA aangekondigd.

In 2015 diende het bedrijf een faillissement in en werd het vervolgens overgenomen door Torrot Electric.

In 2017 verhuisde Torrot Electric zijn hoofdkantoor naar Zaragoza vanwege de politieke instabiliteit van Catalonie.