Konig
Konig logo
Konig

König is een producent van buitenboordmotoren en later ook door racemotoren bekend werd.

Het bedrijf werd opgericht in 1927 door Rudolf König in Berlijn SO 36 (Kreuzberg).

Van Kreuzberg verhuisde König naar Charlottenburg, eerst naar Einsteinufer, vervolgens naar de privéweg van Thuerer en vervolgen naar de dam van Friedrich-Olbricht hier zaten ze tot aan de sluiting op 31 mei 1998.

König bouwde al voor de Tweede Wereldoorlog tweetakt buitenboordmotoren, die veel meer vermogen leverden dan de meeste tweetakten in motorfietsen. Tijdens de oorlog werd het bedrijf verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog herbouwde hij het bedrijf met zijn zoon Dieter.

Begin jaren zeventig werd de König-viercilinder-boxermotor ontdekt als krachtbron voor zijspanracecombinaties en niet veel later verschenen er ook 500 cc soloracers.

Onder leiding van coureur Kim Newcombe uit Nieuw-Zeeland werd een race afdeling in het bedrijf opgezet.

Op verzoek van Kim Newcombe had Dieter König in de vroege jaren 1970 een motorblok ontwikkeld naar aanleiding van de boot motoren ongeveer gelijk aan viercilinder tweetakt zuigermotoren ( "double Boxer") voor het racen met motorfietsen in de 350 en 500 solo en als het team klasse.

Hij bouwde voornamelijk een eigen chassis. 1973 was Newcombe achter Phil Read postuum vice-kampioen van de 500 cc klasse. In 1975 en 1976, won het duo Rolf Steinhausen / Josef Huber met een struik-King team Sidecar het wereld kampioenschap.

(bron wikipedia)